Europa

De naam Strijktrio Europa is geïnspireerd op de Griekse mythe van de Fenicische prinses Europa. Europa werd ontvoerd door oppergod Zeus en was de moeder van Minos, koning van Kreta. Minos staat voor de Minoïsche cultuur, de oudste bekende beschaving in het werelddeel Europa.

Het continent Europa met zijn eindeloze kusten waar de zon ondergaat, ook wel genoemd 'Het Avondland' is de plek waar wij wonen, waar wij ons verbonden voelen en van waaruit wij de wereld bereizen.

Marieke de Bruijn

Marieke de Bruijn, (Maria Adriana) geboren in Apeldoorn in 1967, begon met vioolspelen op tienjarige leeftijd. Zij studeerde aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam en behaalde daar in 1995 haar diploma cum laude. Haar leraren waren Bouw Lemkes en Peter Brunt. Gedurende twee jaar studeerde zij aan de University of Wisconsin in de Verenigde Staten bij Vartan Manoogian. Zij nam deel aan vele internationale masterclasses en festivals.

Na haar afstuderen werkte zij als freelance musicus in vele Nederlandse orkesten en ensembles waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het  Schönbergensemble. Gedurende zeven jaar speelde zij als vast lid in Amsterdam Sinfoniëtta.

Sinds 2002 is zij zich gaan specialiseren in kamermuziek en muziektheater. Zij verdiepte zich in andere muziekstijlen zoals Argentijnse Tango en Gypsy- en Jazzmuziek. Zij initieert eigen projecten, waarbij zij met haar ensembles werkt aan muziektheater, concerten voor kinderen of ouderen, en concerten waarbij samenwerking wordt gezocht met andere disciplines zoals theater, literatuur, beeldende kunst en dans.

Omdat zij het belangrijk vindt dat kinderen met live uitgevoerde muziek in aanraking komen realiseerde zij de voorstellingen “Trompet voor Olifant” naar een boek van Max Velthuijs en “Vlieg met me mee...” waarin een muzikale reis om de aarde gemaakt wordt. Zij maakte ook in samenwerking met stichting Oorkaan “Vier jaargetijden vliegen voorbij”. Het doel van deze concerten is om klassieke muziek van alle tijden en windstreken op een manier te brengen die kinderen aanspreekt. Daarbij hoort veel visueel effect, liedjes en interactie. Haar laatste project is “De Kleine Mozart” over het leven van de jonge Mozart.

Marieke de Bruijn geeft kamermuziekconcerten met haar ensemble Maria Adriana Collective, in verschillende bezettingen. Ze is concertmeester bij Het Promenadeorkest en het Nederlands Theaterorkest, en is geregeld in de studio te vinden voor het opnemen van filmmuziek en popmuziek.

Zij is een van de 50 musici van het muzikantencollectief Splendor Amsterdam, tevens treedt ze op met Ellen ten Damme, Douwe Bob en The Analogues (beatles).

 

Mark Mulder

Mark Mulder studeerde aan het conservatorium van Den Haag, de Musikhochschule für Musik und Tanz in Keulen en de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Hij speelde jarenlang in het Dudok Kwartet waarmee hij veel concerten in binnen- en buitenland gaf. Ook was hij aanvoerder in het Ricciotti Ensemble en het Magogo Kamerorkest.
Nu speelt hij voornamelijk in verschillende kamermuziekbezettingen, waaronder het Strijktrio Europa en remplaçeert hij in diverse beroepsorkesten. Mark vindt het leuk om bijzondere projecten op te zetten zoals wijnconcerten en werkt daarnaast als floormanager in Theater De Nieuwe Liefde.

Jozien Jansen

 

 Jozien heeft haar Bachelor diploma behaald aan het Utrechts Conservatorium waar ze studeerde bij Jeroen den Herder en Elias Arizcuren. Na een jaar in Detmold te hebben gestudeerd volgde zij haar Masteropleiding bij Dmitri Ferschtman aan het Conservatorium van Amsterdam. Jozien speelde jaren in het cello octet “Conjuncto Iberico”.  Jozien verdiepte zich in de klassieke uitvoeringspraktijk aan de ‘Formation Superieure’ onder leiding van Phillipe Herreweghe. Ze speelde in het European Union Youth Orchestra, het World Peace Orchestra en het Magogo Kamerorkest. Naast het remplaceren in diverse beroepsorkesten in Nederland en het spelen in verschillende kamermuziekformaties is Jozien graag bezig op het zakelijke vlak, zij werkt onder andere als manager van het internationale ensemble WorldBrass. Jozien speelt op een cello, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.